OPG Gašparac

O nama

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Gašparac smješteno je na brdašcu pored  Novog Marofa, Varaždinska županija, uz posjedovanje dugog niza godina ovećeg zemljišta u dolini Neretve. 

Dugotrajnu ljubav prema prirodi pretopili smo u proizvodnju pčelarskih i voćarskih proizvoda. Pčelarska tradicija OPG-a seže od ranih “30.-ih godina. Ljubav prema pčelama sa košnicama iz Delnica prilikom preseljenja obitelji donio je Gašparac Antun u Mađarevo, pored Novog Marofa.
Tijekom godina na manjim količinama za vlastite potrebe proizvodili smo med i ostale proizvode od meda.  Obiteljska tradicija pčelarstva prelazi u novu fazu početkom “05 godine. Izrađena je pčelarska poluprikolica sa AŽ košnicama koje su također djelo obiteljskih ruku.
Košnice kojima pčelarimo AŽ 11 okvira izrađene su obiteljskim rukama prema skupljenim iskustvima te prilagođene tehnologiji kojom radimo. Nacrti (vlastiti) su izrađeni  u AutoCAD programu te iste možete dobiti na zahtjev.

AŽ košnica sastoji se od plodišnog i medišnog prostora, razdvojenih matičnom rešetkom. Naše košnice imaju 11 okvira uz povečanu visinu okvira kako kod AŽ Grom košnica. Okviri stoje na tri poprečne šipke, a sa prednje i zadnje strane ulaze u limene razmake. Košnica se otvara sa zadnje strane. Prednost AŽ košnice je što je veoma pogodna za ugradnju u seleći objekt  i lagana je i prikladna za selidbu.

Ograničenost prostora i teži rad s okvirima njeni su izraziti i gotovo jedini nedostatci. Kada se plodište ispuni leglom, vrši se prebacivanje okvira sa leglom u medišni prostor, čime se proširuje prostor za leglo.

U pčelarskoj proizvodnji primjenjujemo minimalne količine zaštitnih sredstava, čime garantiramo zdravu i  izvrsnu kakvoću proizvedenog meda i ostalih proizvoda. Na osnovi meda, voska i propolisa izrađujemo razne proizvode : medica, medovina, med sa sušenim voćem, propolis, svijeće,..... 

Voćarsku proizvodnju započeli smo nasljeđivanjem zemljišta u Opuzenu “70. tih godina sa plantažama mandarina, smokava i maslina. Maslinovo ulje koje proizvodimo izvrsne je kakvoće proizvedeno na tradicionalan način. Osim prodaje mandarina i smokava, sušimo plodove smokve i pečemo aromatičnu rakiju od mandarina osebujnog okusa i mirisa. 

Na obiteljskom imanju lokacije u Novom Marofu zasadili smo voćnjak kruške Viljamovke. Iz  proizvedenog voća na tradicionalnim receptima, a suvremenom tehnologijom izrađujemo rakiju Viljamovku visoke kvalitete. 

I cannot connect to the database because: