OPG Gašparac

Rakija

Rakija je žestoko piće, izrađeno destilacijom fermentiranog voća, popularno među balkanskim narodima. Sadržaj alkohola obično iznosi oko 40%, ali domaća rakija može biti jača, od 50 do 60%. Prepečenica je dvostruko destilirana rakija, gdje sadržaj alkohola nekad prelazi čak i 60%. Najpoznatiji oblik rakije je šljivovica i proizvodi se od šljiva. Druga često korištena voća su grožđe, marelice, jabuke, smokve, dunje.... Rakija od šljiva i grožđa se katkad poslije destilacije miješa s drugim sastojcima, kao što su trave, med, višnje i lješnjaci.
Postoji mnogo vrsta rakije, ovisno o vrstu voća.

Inače je rakija bez boje, osim kad se dodaju drugi sastojci. Okus rakije definira voće iz kojeg je destilacijom dobivena.  Neke vrste rakija se drže u drvenim bačvama (od hrasta) zbog dodatne arome i zlatne boje.

Preporučuje se piti rakiju iz posebnih malih čašica kapaciteta od 0,3 do 0,5 dl.
Popularni je mit da se snaga rakije može ocijeniti prema veličini krugova mjehurića koji nastaju kad je boca dobro protresena. Ovo se također pogrešno koristi za mjerenje kvalitete likera.
U novije se doba sve više traže rakije od čistih sorata. Tako se jedna od najkvalitetnijih rakija dobiva od sorte "Viljamovka", pa smo se u proizvodnji  odlučili upravo na ovu vrstu tj. proizvodnju rakije Viljamovke.  Valja znati da postoje u stvari dvije sorte "Viljamovki" i to Viljamova žuta i Viljamova crvena. U našem voćnjaku 99% zauzima Viljamova žuta.  Vrijeme zrenja sorata Viljamova  kreće se od 20. do 31. kolovoza.