OPG Gašparac

Sirup od jabuke

Zbog većeg broja stabala jabuke izrađujemo prirodni – mutni sok od jabuka. Sok se dobiva cijeđenjem svježih plodova jabuke. Po cijeđenju sok se hladi i puni u boce.

Sok od jabuke može zaštititi od propadanja stanice u mozgu odgovorne za memoriju, odnosno smanjiti gubitak pamćenja koji se veže uz starenje, zaključak je istraživanja stručnjaka s Univerisity of Massachusetts provedenog na laboratorijskim miševima. Stručnjaci vjeruju da su dobiveni rezultati direktno povezani s bogatstvom antioksidativnih sastojaka kojih ima u koncentriranom soku od jabuke.
Ova studija zapravo je samo jedna u nizu koja pokazuje da svakodnevno konzumiranje jabuka i soka od jabuka, naravno uz uravnoteženu prehranu (bogatu antioksidansima), može zaštititi mozak od oksidativnog stresa.
Iako su potrebne daljnje studije koje će potvrditi djelotvornost soka od jabuke na gubitak pamćenja kod ljudi, neka prijašnja istraživanja već su dokazala da voće i povrće djeluje preventivno protiv starenja moždanih stanica. Određena klinička istraživanja pokazala su i to da su ljudi koji konzumiraju puno voća i povrća manje skloni propadanju stanica odgovornih za kognitivne funkcije, uključujući i Alzheimerovu bolest.